Od šaltera do digitalnog onboarding-a: Kako Blinking Identify Rapid omogućava akviziciju korisnika na daljinu

Autor: Katarina Marinkovic, 21.07.2022

Kategorija: Rešenja

Kada biste pitali bilo koju banku ili osiguravajuću kuću: ”ko leži u srcu vaših digitalnih inicijativa?”, odgovor bi sigurno bio: klijenti.

Kvalitet, brzina i jednostavnost korisničkog iskustva su prioritet u vremenu rastuće konkurencije i sve zahtevnijih klijenata, čije poverenje je sve teže pridobiti i zadržati. Oni, više nego ikada, očekuju besprekorne usluge – kako na fizičkim, tako i na digitalnim kanalima. Upravo na ovoj premisi je nastalo Blinking Identify Rapid rešenje koje od skoro možete da pronađete na našem Marketplace-u.

Kako Blinking Identify Rapid pomaže kompanijama da celokupan proces akvizicije korisnika premeste iz fizičkog u digitalni svet i unaprede korisničko iskustvo na način koji štedi vreme i resurse, a ne kompromituje regulatornu usklađenost? Odgovore na ovo i brojna druga pitanja iz sfere digitalnog onboarding-a i verifikacije identiteta, potražili smo u razgovoru sa Milošem Milovanovićem, suosnivačem i operativnim direktorom kompanije Blinking.

Miloš Milovanović Blinking
Miloš Milovanović, Co-Founder & COO @Blinking

1. Kakve sve probleme i izazove rešava vaše rešenje i kojim kompanijama je prvenstveno namenjeno?

Rešenje Blinking Identify Rapid kompanijama nudi kanal putem koga akviziciju korisnika mogu realizovati u potpunosti online. Korišćenjem našeg rešenja kompanije mogu da identifikuju postojeće i buduće korisnike, prikupe sve potrebne informacije od njih, informišu ih o važnim aspektima saradnje, kreiraju ugovornu dokumentaciju i na kraju celokupan proces završe potpisivanjem ugovora na daljinu.

Rešenje je namenjeno svim industrijama koje su regulisane, koje imaju obavezu da upoznaju svoje korisnike i da sa njima potpišu ugovor. To su pre svega finansijske institucije poput banaka ili platnih institucija, zatim osiguravajuće kuće, telekomunikacioni operateri, ali i priređivači igara na sreću, brokerske kuće, e-commerce kompanije i mnogi drugi.

2. Koje su glavne prednosti Identify Rapid rešenja sa tehnološkog i biznis aspekta?

Naše rešenje, pre svega, omogućava digitalnu transformaciju procesa akvizicije korisnika. Korisnik ima brz i lak pristup uslugama iz sopstvenog doma, dok pružalac usluga značajno smanjuje troškove postupka. Sistem uz pomoć veštačke inteligencije izvršava sve bitne provere i očitava podatke sa dokumenata, što celokupno iskustvo čini vrlo jednostavnim za korisnika i štedi mu dragoceno vreme budući da se proces završava u svega nekoliko klikova. Svi podaci se čuvaju u elektronskom obliku, zaključno sa ugovorima potpisanim na elektronski način, čime se se značajno smanjuje papirologija, a ujedno čini usluga našoj planeti.

Sa poslovne strane, lokacija korisnika više nije presudan fakor. Drugim rečima, sve što je potrebno jeste da korisnik ima pristup internetu i usluga mu je dostupna bilo gde i bilo kada. Za pružaoce usluga, ovako transformisan proces akvizicije otvara ranije nedostupna tržišta i omogućava im da, kroz digitalne kanale, značajno prošire postojeću bazu korisnika.

3. Digitalizacija je danas ključna za unapređenje poslovanja (neki bi rekli i opstanak) svake kompanije. Na koji način Blinking podržava digitalizaciju?

Primenom Blinking Identify Rapid rešenja poslovni procesi se automatizuju. Podaci se prikupljaju i skladište u elektronskom obliku, što omogućava da se adekvatno zaštite i da se spreči njihova zloupotreba.

Naš primarni fokus je briga o podacima korisnika. U svim procesima razvoja proizvoda uvek polazimo od životnog ciklusa podataka i od toga kako ih u kompletnom procesu maksimalno zaštititi. Primenom naprednih tehnika enkripcije, kao i izolacije podataka, postižemo izuzetno visok stepen sigurnosti.

4. Kako Blinking Identify Rapid koristi veštačku inteligenciju da pojednostavi i ubrza proces akvizicije korisnika?

Prilikom razvoja Blinking Identify Rapid rešenja primenjen je kompleksan pristup, koji kombinuje algoritme veštačke inteligencije za rešavanje različitih problema – od identifikacije objekata i ljudi na video snimku, detekcije lica i elemenata koji čine lična dokumenta, preko njihove biometrijske analize i prepoznavanja teksta do provere autentičnosti same fotografije, dokumenta na njoj kao i životnosti lica koje se identifikuje.

Za svaki od navedenih problema primenjeni su različiti namenski modeli veštačke inteligencije. Srećom, sva kompleksnost se nalazi “ispod haube”, te je korisničko iskustvo vrlo jednostavno i prijatno.

Prateći instrukcije, korisnik fotografiše lični dokument, a potom pravi i selfi fotografiju. Eventualno, sistem može zahtevati ponavljanje određenog koraka, u slučaju lošeg osvetljenja ili rezolucije kamere, što se sa današnjim mobilnim telefonima ne dešava često. Kako niti jedan algoritam nije savršen, naš pristup podrazumeva i rezervnu proceduru. Za manji broj slučajeva čija obrada ne prođe u potpunosti automatizovano, podržan je sistem dodatne obrade od strane operatera. Ovakvom kombinacijom dobijamo najbolje iz oba sveta: brzu identifikaciju uz rešavanje spornih slučajeva od strane ljudi.

Blinking primer koraka prilikom identifikacije korisnika na daljinu

5. Koliko je vaše rešenje lako za korišćenje i koje sve opcije kastomizacije su dostupne?

Kvalitet korisničkog iskustva je presudan za kvalitet rešenja za akviziciju korisnika na daljinu. Postupak identifikacije korisnika (premda važan i obavezan) je ujedno i neka vrsta regulatornog opterećenja koje može negativno da utiče na korisničko iskustvo. Zbog toga je naš prioritet da se korisnik oseća komforno, da proces identifikacije bude jednostavan i čak znatno prijatniji od procesa koji bi se sprovodili uživo. Uz pomoć veštačke inteligencije, obrada podataka je znatno brža, a količina podataka koje korisnik unosi ručno je svedena na minimum.

Blinking Identify Rapid pripada grupi takozvanih white-label rešenja čiji se vizuelni identitet može prilagoditi tako da korisnik nema osećaj da je napustio platformu pružaoca usluga i koje čini da ceo postupak bude besprekoran i harmoničan.

6. Možete li da navedete primere kompanija koje su unapredile svoje poslovanje uz Identify Rapid?

Među prvim značajnim klijenatima koji je primenio naše rešenje u svom poslovanju je AIK Banka. Uz pomoć Blinking Identify Rapid rešenja, Banka je za kratak period (nekoliko meseci) veliki procenat proizvoda i usluga koji se pružaju u ekspozituri prebacila u online prostor.

Svi procesi su automatizovani, digitalizovani i integrisani sa sistemima Banke, kao i sa trećim sistemima. Od uvođenja te usluge online kanal dobija sve više značaja u akviziciji korisnika AIK Banke. Nakon toga, naše rešenje je uspešno primenjeno u mnogim industrijama poput telekomunikacija, osiguranja, finansijske industrije i industrije igara na sreću. Naša kompanija trenutno ima 25 velikih klijenata koji svakodnevno unapređuju svoje poslovanje digitalnim uslugama.

7. Koje su glavne prednosti cloud modela primene za korisnike? Kao softverska kompanija, kako vidite budućnost SaaS rešenja – da li je potražnja za ovim modelom isporuke u porastu?

Moderno poslovanje u mnogim aspektima iziskuje primenu tehnologije. Kompanije su primorane da konstantno uvode tehnološke inovacije kako bi unapredile svoj biznis i održale konkurentnost na tržištu. Međutim, ovaj proces ima svoje izazove.

Jedan od njih je kreiranje i održavanje IT infrastrukture za funkcionisanje softverskih rešenja koja se koriste u poslovnim aktivnostima. Kada se uzme u obzir i očigledan manjak kadrova u oblasti sistem inženjering-a, očigledno je zašto se sve više kompanije odlučuje za cloud usluge i SaaS rešenja. Ovi modeli isporuke omogućavaju brzu integraciju i izlazak na tržište (time to market). Trošak održavanja kompleksne infrastrukture raspoređuje se na veći broj klijenata. Time se znatno smanjuju ulaganja u nove tehnologije i olakšava sprovođenje novih digitalnih inicijativa. Takođe, saradnja sa cloud provajderom pruža visok stepen kvaliteta, pouzdanosti usluge i stepena zaštite budući da se o funkcionisanju rešenja i pozadinske infrastrukture brine specijalizovan partner.

Poslednjih godina cloud tehnologija je u procvatu i koriste je kako manje kompanije i startapi, tako i tehnološki giganti. Primetno je i da se traditionalne industrije, poput finansija i osiguranja, sve više okreću cloud-u.

8. Zbog čega ste odlučili da svoje rešenje isporučujete korisnicima na Mainstream Cloud-u?

Današnje vreme zahteva da se regulisane industrije okrenu korisnicima kroz online kanale. Ovo je samo po sebi komplikovan proces. Pored toga, potrebno je da se period izlaska na tržište kroz online kanale maksimalno skrati kako bi se usluga ponudila pre konkurencije.

Mainstream Cloud omogućava da se značajno ubrza uvođenje novih tehnologija – sa tehnološke ali i sa regulatorne strane. Mainstream obezbeđuje sve potrebne standarde za regulisanu industriju i samim tim je znatno olakšana procedura dobijanja odobrenja od regulatornih tela za uvođenje nove usluge. Dodatna prednost je brzina integracije, koja omogućava da se usluga u rekordnom roku plasira na tržištu.

Mainstream Marketplace koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više o kolačićima mozete pročitati na stranici Politika kolačića.