PI Analytics rešenje

Brže donošenje poslovnih odluka, izveštavanje i planiranje na nivou cele organizacije.

Komponente rešenja

Skladište podataka (DWH)

Model podataka uključuje glavnu knjigu, finansijske dimenzije i finansijske izveštaje. Ova komponenta uključuje ETL iz različitih izvornih sistema i logiku transformacije, od neobrađenih podataka do finansijskih izveštaja zasnovanih na mapiranju. Skladište podataka može biti izgrađeno na različitim analitičkim bazama podataka i sa različitim ETL alatima.

Izveštavanje i analiza

Analiza podataka i izveštavanje omogućavaju kreiranje potpuno automatizovanih finansijskih izveštaja. Na primer, statutarni finansijski izveštaji, izveštaji za odbor (P&L, bilans stanja, novčani tok, detaljni izveštaji o troškovima, itd.). Pored toga, korisnici mogu da izvrše ad-hoc analizu, kao i unapred definisane kontrolne table i KPI. Pošto rešenje uključuje komponente planiranja i izveštavanja, dostupno je poređenje plana i stvarnog stanja IBM Cognos Analitics je platforma za poslovno izveštavanje zasnovana na veštačkoj inteligenciji koja podržava ceo ciklus analize, od otkrivanja do operacionalizacije. Možete da vizuelizujete, analizirate i delite uvide u svoje podatke sa bilo kim u vašoj organizaciji.

PI RefQ

PI RefQ je alat za dosledno upravljanje jedinstvenim referentnim podacima koji su na različite načine uskladištene u okviru aplikacija, sistema i baza podataka pojedinačne organizacije.
Korišćenje alata je omogućeno intuitivnim interfejsom koji se može konfigurisati prema željama i potrebama korisnika. Korisnički interfejs omogućava korisnicima da kreiraju strukture izveštaja i finansijske pozicije, kao i da kreiraju odnose između podataka ili da pridruže podatke postojećim finansijskim pozicijama.

 

Osnovne funkcionalnosti PI RefQ rešenja:
1. Kreiranje strukture izveštaja;
2. Kreiranje pozicija u okviru izveštaja;
3. Kreiranje relacija između podataka o prethodno kreiranim pozicijama;
4. Kreiranje i upravljanje analitičkim hijerarhijama;
5. Uvoz podataka iz Excel-a;
6. Izvoz podataka u Excel;
7. Bezbednost podataka kroz definisana prava korisnika po ulozi;
8. Verzija i revizija;
9. Mogućnost pretraživanja podataka.

Planiranje i simulacija

Komponenta planiranja omogućava korisnicima da kreiraju čitav proces planiranja od pripreme planskih obrazaca, prikupljanja podataka od krajnjih korisnika i izrade proračuna na osnovu prikupljenih podataka.
Rešenje uključuje tok procesa planiranja sa različitim ulogama u procesu planiranja (doprineti, pregledati / odbiti / odobriti) koji obezbeđuje potpunu kontrolu procesa planiranja. U okviru rešenja mogu se kreirati različite verzije i scenarija „šta ako“. Pored toga, pored godišnjih planova (budžeta), rešenje uključuje opciju da se izvrši prognoza do kraja godine ili da se kreiraju dugoročne prognoze.
Zahvaljujući svom moćnom mehanizmu za izračunavanje, IBM Planning Analitics kao glavna komponenta ovog dela rešenja pomaže vam da prevaziđete tabele, automatizujući proces planiranja za brže i preciznije rezultate. Rešenje omogućava objedinjavanje izvora podataka u jedinstveno skladište podataka, što korisnicima omogućava da kreiraju sofisticirane, višedimenzionalne modele za kreiranje pouzdanijih prognoza.

 

Ključne karakteristike rešenja uključuju:
1. Microsoft Excel interfejs; 2. Višedimenzionalni modeli za postizanje detaljnijeg i dubljeg uvida u podatke; 3. Cloud ili lokalne opcije primene; 4. Alati za izveštavanje i vizuelizaciju; 5. Neograničeno modeliranje scenarija „šta ako“ u testnom okruženju.

Ključni benefiti za poslovanje

Brže donošenje odluka

Odmaknite se od neefikasnog planiranja i neintegrisanog izveštavanja i oslonite se na pouzdano i brzo izveštavanje, analizu i planiranje, koje je prilagođeno vašem poslovanju.

Agilan pristup

Uskladite svoje odluke sa aktuelnim trendovima u vašem poslovanju. Neka vaši poslovni planovi budu vođeni podacima.

Saradnja na svim organizacionim nivoima

Konsolidujte svoje podatke i prilagodite svoje planiranje na svim nivoima organizacije kako biste dobili jasan pregled vašeg poslovanja i uvek birali najpovoljnije poslovne odluke.

Primena rešenja

Rešenje PI Analitics namenjeno je srednjim i velikim preduzećima. Trenutno pokriva oblast finansija, ali je potpuno skalabilan i može se proširiti za potrebe prodaje, ljudskih resursa, investicija itd. PI Analytics rješenje može se integrirati s drugim sustavima kao izvor metapodataka i actual podataka.
Glavna knjiga je osnova za ovo rešenje PI Analitics i uključuje sve relevantne finansijske dimenzije kao što su:

  • Račun glavne knjige
  • Lokacija troškova
  • Profitni centri
  • Partneri
  • Ostale finansijske dimenzije u zavisnosti od zahteva poslovanja (projekti, brendovi, organizacione jedinice i sl.)

Koraci implementacije

Korak 1

Analiza: tokom analize se evidentiraju potrebe klijenta

Korak 2

Kreiranje funkcionalne specifikacije

Korak 3

Dizajn sistema

Korak 4

Razvoj sistema

Korak 5

Implementacija

Korak 6

Zatvaranje projekta

Tehničke specifikacije

Rešenje je primarno temeljeno na IBM Cognos Analytics i IBM Planning Analytics platformi i od njega preuzima sve tehničke karakteristike, HW i SW preduslove te kompatibilnost sa drugim programskim rešenjima.

 

Tehnička platforma je zasnovana na VMware, Hyper-V, Cisco ACI, Citrix Netscaler, NetApp, 3PAR sistemima. Svi Mainstream data centri poseduju Tier3 sertifikate, a naš SLA garantuje dostupnost i performanse na nivou servisa i aplikacije. Garancija dostupnosti je 99,99%, a resursi se mogu povećati po potrebi u roku od 24h.

O kompaniji

Poslovna inteligencija je vodeća kompanija za implementaciju analitičkih sistama i strateški ICT konsalting u jugoistočnoj Evropi. Sedište kompanije je u Zagrebu, a posluje i iz kancelarija u Londonu, Stockholmu, Beču, Ljubljani, Beogradu, Podgorici i Sarajevu s više od 200 iskusnih konsultanata. Specijalizovani su u području implementacije inteligentnih informacionih sistema za podršku poslovnom odlučivanju te pružanju usluga implementacije Data Warehouse, Big Data, Data Integration, Data Engineering, Business Intelligence, Data Science, Data Mining, Machine Learning, Planning and Budgeting, Financial Conslidation, Data Governance, Data Quality, Master Data Management i Data Privacy rešenja.

Mainstream Marketplace koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više o kolačićima mozete pročitati na stranici Politika kolačića.