Na internetu nijedan biznis nije mali

Autor: Marketplace, 19.04.2023

Kategorija: Saveti

Vodite mali biznis i razmišljate o onlajn prodavnici, ali vas brine da je e-commerce isuviše zahtevna teritorija poslovanja? Ne brinite, jer uz prave alate i pomoć stručnjaka, razvoj vaše e-trgovine (i porast broja potrošača) uopšte ne mora da bude komplikovan. Ali pre nego što vam ponudimo konkretno rešenje, želimo da vam kažemo nešto više o samoj e-trgovini.

Jednostavno rečeno, termin e-trgovina ili e-commerce se odnosi na kupovinu i prodaju preko interneta, ali i na digitalni marketing, razne vrste usluga i logističke podrške, transfer novca i još mnogo toga. Prema podacima Narodne banke Srbije, samo u periodu od 2012. do 2018. godine, broj potrošača koji su putem kartica obavljali internet kupovinu povećao se tri puta. Do statistike ćemo tek doći, ali ono što treba da znate je da e-commerce prestaje da bude izbor, a postaje – neophodan uslov.

Onlajn trgovina već je osvojila svet

Alibaba, Amazon, eBay, Shopify i Rakuten su neka od vodećih imena u svetu e-trgovine. Njihove usluge koriste milioni, ali to ipak ne umanjuje vaše šanse za uspešan e-biznis. Da, znamo da nije lako biti mali igrač u e-commerce svetu kojim dominiraju ovi giganti, ali ako se pitate vredi li pokrenuti onlajn biznis u Srbiji, odgovor vam nedvosmisleno nudi statistika.

Činjenice koje vam idu u korist

Da li ste možda čuli za broj realizovanih transakcija putem interneta u Srbiji samo u 2022. godini? U pitanju je preko 42 miliona bezgotovinskih online transakcija u vrednosti od 1,2 milijarde evra! Prema podacima Narodne banke Srbije, obim dinarskih transakcija putem interneta se u 2022. godini uvećao za 33,91%. U apsolutnim brojevima, ovaj iznos je porastao sa 55,4 miliona u 2021. do 81,1 million dinara na kraju 2022. godine. Ono što je vama bitno je činjenica da internet trgovina kontinuirano pokazuje trend rasta. I tako dolazimo do zaključka da e-commerce više nije luksuz, već neminovnost za svaki biznis, veliki ili mali.

Znamo šta vas muči: E-shop ili društvene mreže?

Mnoge vlasnike malih kompanija muči dilema: da li su im za onlajn biznis dovoljne društvene mreže ili je potrebno da ulažu u e-commerce sajt? Odgovor je jednostavan. Društvene mreže nisu dovoljne.

Kod onlajn kupovine, veoma je važno poverenje između kupca i prodavca. U oflajn svetu kupac može da dodirne i isproba proizvode uživo, dok je na internetu ovo nemoguće. Zbog toga potrošač mora da veruje prodavcu ili pružaocu usluga, a ispostavlja se da je kvalitetan web sajt na nacionalnom domenu najbolja osnova za uspostavljanje poverenja i lojalnosti.

Nedavno istraživanje RNIDS-a (neprofitna organizacija koja upravlja Centralnim registrom nacionalnih internet domena .rs i .srb) pokazalo je da dve trećine online potrošača navodi kako najviše veruje firmama koje su na .rs domenu. S druge strane, koliko možemo da verujemo prodavcu koji postoji samo na društvenoj mreži, bez PIB-a, matičnog broja i imena vlasnika; i sa gmail adresom koja je vaš jedini kontakt?

Najbolje je kada sajtovi i društvene mreže rade zajedno

U kontekstu e-trgovine, možemo da kažemo da je najbolje kada sajtovi i društvene mreže deluju u sinergiji, jer na taj način ostvaruju kumulativan efekat na vašu prodaju. Društvene mreže su idealne za distribuciju sadržaja koji stiže do mnogo korisnika koji se prvo zainteresuju, zatim posete sajt, a nakon toga dele dalje, čime se spirala nastavlja i ubrzava. Uz kvalitetne sadržaje na sajtu i adekvatnu komunikaciju na društvenim mrežama, raste vidljivost i intenzivira se saobraćaj na vašoj web lokaciji.

E-kupovina na društvenim mrežama: prednosti i mane

Uprkos nedostacima, društvene mreže su važan faktor u onlajn poslovanju. Skoro tri milijarde korisnika mesečno na Fejsbuku deli preporuke i mišljenja o raznim proizvodima, uslugama i brendovima. I sami sigurno znate da na Instagramu svakodnevno niču profili na kojima se prodaju patike, nakit, kozmetika i ostalo. I svakog meseca milijarde ljudi na društvenim mrežama razgleda, kupuje, promoviše, prodaje, komentariše, poredi, savetuje… To je osnovna prednost društvenih mreža – svi kupci su već na njima, a uz to su i jednostavne za korišćenje.

Zbog toga danas praktično ne postoji kompanija koja ne ih ne koristi za reklamiranje i interakciju sa korisnicima. Uz jednostavnu komunikaciju i lako dobijanje povratnih informacija, kreira se neka vrsta lojalne zajednice potrošača. Značajna prednost je i mogućnost targetovanja korisnika čija se interesovanja mogu povezati sa vašim proizvodima (Faceboook ads), kao i veća vidljivost ponude kroz takozvano bustovanje postova.

Ipak, niko ne garantuje da će bilo koja mreža trajati večno (setite se čuvenog MySpace-a), što automatski znači i vaš nestanak sa biznis mape, čime preko noći isparava i poverenje kupaca. Takođe, važno je da znate da svi podaci o vama i vašim korisnicima pripadaju vlasnicima društvenih mreža, što otvara i pitanje bezbednosti, jer ove podatke nesmetano prikuplja treća strana. I to nije sve, jer ste na društvenim mrežama u potpunoj nemilosti promenljivih algoritama, što može da umanji i vidljivost i profit kada odjednom nestanete iz pretraga potrošača. U ekosistemu gde treće lice poseduje sve podatke o vašim kupcima i pratiocima, vi ste samo podstanar kojem uslove diktira vlasnik prostora.

Prednosti web trgovine

Kada poslujete kroz web shop, situacija je sasvim drugačija, jer oblikujete svoj biznis bez ograničenja koja nameću tuđe platforme. Na sopstvenoj internet lokaciji vi diktirate pravila i načine poslovanja, ne zavisite od algoritama i uz to posedujete podatke vredne zlata, jer ste ih sakupili direktno od svojih kupaca (first party data). Takođe, putem e-prodavnice uvećavate kredibilitet svog brenda, jer niste samo još jedan (potencijalno lažni) profil na Instagramu. Uz sve ovo, web shop je centralizovana i svestrana lokacija sa mnogo više funkcionalnosti u odnosu na društvene mreže. Takođe, na svoj sajt možete da postavite sve relevantne informacije i uz to koristite razne alate kako biste analizirati vama bitne parametre, jer je važno da identifikujete stanice na koje se najviše odlazi (klikće), putanje kojima se korisnici kreću kroz sajt, prosečno trajanje kupovina, proizvode koji se najčešće uzimaju zajedno i slično…

I to nije sve: uz dobru SEO optimizaciju, pojavljujete se u Google pretragama, a ne smete da zaboravite ni pitanja bezbednosti. Prema Scam Tracker-u, čak 40% žalbi korisnika u vezi sa online kupovinom vezano je za Instagram i Facebook.

Zašto nemate vremena za gubljenje?

U nastavku teksta navešćemo neke od najvažnijih razloga:

Ako već imate klasične maloprodajne radnje, zašto da ne date šansu e-trgovini kao još jednom kanalu prodaje? Imajte u vidu – što ste duže van igre, to će vam biti teže da se uključite i pozicionirate. Jer, vaši konkurenti su već aktivni na internetu, pa dok se vi premišljate, oni već koriste prednosti online tržišta. Uz to, online prodaja donosi značajne uštede na troškovima skladištenja, prostora, zakupa, ali najvažnije je to što štedite vreme kupaca, je će to oni umeti da cene, koliko god da su fizički udaljeni od vas.

Brza e-volucija biznisa uz TAU Commerce

Sada vam je jasno da se da se bez web trgovine ne može, ali šta ćete dalje? Nemate programere, ne znate kako da integrišete različite sisteme naplate, brinete da li će podaci kupaca biti bezbedni, rečju, nije vam svejedno kada pomislite na složenost, ali i na cenu projekta. Da vas sačuvamo briga, preporučujemo vam TAU Commerce, softversku platformu koja vam pomaže da pokrenete svoj web shop, uz lako upravljanje, optimizaciju, skalabilnost, sigurnost podataka i korisničku podršku u svako doba. Zahvaljujući alatima za izradu web stranica, upravljanje inventarom, integraciju sa društvenim mrežama, rukovođenje plaćanjima, ali i za marketinške promocije, možete da računate na efikasno pokretanje e-prodavnice, lakši dolazak do novih do kupaca i naravno, uvećanje prodaje.

I da zaključimo… Vašu Internet prodavnicu ne treba da posmatrate kao trošak već kao stratešku investiciju. Takođe, razvoj i upravljanje onlajn prodavnicom ne mora da bude posao iz noćne more, jer rešenja kao TAU Commerce otvaraju velike prilike za rast i malom biznisu.

Mada, na internetu nijedan biznis nije mali, pa ni vaš.

Mainstream Marketplace koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više o kolačićima mozete pročitati na stranici Politika kolačića.