Excel ili softver – šta izabrati za efikasno finansijsko modeliranje?

Autor: Marketplace, 25.03.2022

Kategorija: Rešenja

U donošenju poslovnih odluka finansijski aspekt najčešće igra presudnu ulogu, a u tom procesu kompanije se oslanjaju na finansijsko modeliranje. Reč je o modelima koji predstavljaju brojčani prikaz aktivnosti, zarada i troškova kompanije kako bi se predvideli budući učinci i na osnovu njih donele dalje odluke.

Kao „desicion-making“ alat, finansijsko modeliranje koristi se u različite svrhe bilo da su u pitanju procena vrednosti preduzeća ili imovine, akvizicije, ulaganja u novu opremu, određivanje cena i sl. Ono što muči mnoga finansijska odeljanja koja se bave ovim zadacima jeste: da li zadržati Excel tabele ili preći na specifičan softver za finansijsko modeliranje?

Excel i finansijsko modeliranje – gde škripi?

Dozvoljavajući obradu različitih proračuna, rasporeda i formata,  Excel je decenijama sinonim za finansijsko planiranje. U njemu su razvijani neki od osnovnih principa za izradu uspešnih finansijskih modela i izveštavanje, pa je i danas ovaj program prvi izbor za 80% kompanija.

Kako se tržište ubrzano razvija i menja, međutim, i finansijsko modeliranje evoluira, pa sposobnost Excela da odgovori ovim zahtevima dobija svoja ograničenja.

Ovo su neki od najčešćih nedostataka Excela u ovom procesu za kompanije:

  • Kompleksnost zadataka – kako se usložnjavaju kompanijski procesi, Excel nailazi na poteškoće. Finansijsko modeliranje zahteva više dimenzija i više paralelnih scenarija sa “what if” situacijama, Excel je obično samo dvodimenzionalan.
  • Usklađivanje i opasnost od grešaka – previše ručnog unosa podataka, poteškoće rada više ljudi na jednoj listi i usklađivanje različitih verzija, povećava rizik od grešaka usled “ljudskog faktora”.
  • User experience – modeliranje u Excelu zahteva visoku obučenost zaposlenih: istovremeno vrhunsko poznavanje i finansijskih funkcija i njihovo programiranje. Uz to, nedovoljno je fleksibilan da odgovori promenama modela u realnom vremenu.

U svetu finansija, Excel je stekao svoju slavu kroz sposobnost modeliranja gotovo bilo čega, ali  ako njegovi spreadsheet-ovi ne mogu adekvatno da odgovore stalnim promenama i kompleksnošću situacija sa kojima se suočavaju, kompanije se nalaze u situaciji da traže nova rešenja. Softveri dizajnirani za finansijsko modeliranje, prvi su naredni izbor. 

Zašto biste Excel zamenili softverom za finansijsko planiranje?

Farseer Transport Operating Costs
Izvor: Farseer

U poređenju sa glomaznim procesom ručnog unosa podataka u Excelu, softver za finansijsko modeliranje nudi jasnu strukturu i prevenciju grešaka – sve što kompanije nastoje da dostignu u svojoj analizi.

Jednom kada je softver zasnovan na modelu postavljen i integrisan sa vašim sistemom, pokretanje izveštaja o prognozama je jednostavno i brzo, a softver može mnogo lakše ispitivati vaše podatke i ima unapred podešeni direktorijum proračuna i tipova pretpostavki. Izvođenje proračuna je automatsko, povereno tehnologiji, a nedostatak ljudske intervencije generalno znači da će greške biti smanjene.

Prednost nekom od ovakvih softvera daje i sve više kompanija u regionu.

Coral, jedna od najvećih hrvatskih kompanija za veleprodaju i maloprodaju gasa sa 40 benzinskih pumpi u maloprodajnom lancu, u potpunosti je zamenila Excel Farseer-om, centralnim sistemom finansijskog planiranja i izveštavanja u cloud-u.

Usled promenljive cena gasa, Coralu je bilo potrebno rešenje za integrisano planiranje više scenarija u isto vreme i njihov uticaj na kompaniju, što je bilo nemoguće pokrenuti u Excel tabelama. Sa Farseer-om, Coral je uspeo da kreira i uporedi složene scenarije sa više drajvera u nekoliko klikova, a jednostavnom promenom promenljivih na kontrolnoj tabli, korisnici mogu odmah da vide promene i njihov uticaj na finansijske KPI-jeve. Ovim softverom sada pokrivaju P&L, planiranje novčanih tokova i bilansa stanja, što bi bilo veoma teško postići u Excel-u.

Finansijsko modeliranje i planiranje u cloud-u

Koje su specifičnosti jednog ovakvog softvera?

Farseer je low-code SaaS (Software as a Service) za finansijsko modeliranje, planiranje i analitiku u cloudu, namenjen firmama koje prerastaju spreadsheet rešenja, kao što smo videli na primeru Coral-a.

Uz potpunu fleksibilnost u kreiranju modela, korisnik njegovom integracijom štedi vreme smanjenjem manualnih zadataka i povećava efikasnost u donošenju odluka generisanjem automatskih prognoza uz pomoć machine learning-a, te brzim kreiranjem izveštaja i bitnih procena (what-if scenario).

U odnosu na postojeća FP&A rešenja, umesto skupe i dugotrajne integracije, Farseer pruža mogućnost automatskog izvoza i čitanja baza podataka iz računovodstvenih sistema ili bankovnih izvoda. Kako korisnici samostalno održavaju Farseer i upravljaju procesom planiranja i korisničkim pravima, značajno se smanjuje i ukupni trošak (Total Cost of Ownership).

Kako i zašto do softvera za finansijsko modeliranje u oblaku?

Za one koji razmišljaju o ovakvom softveru, važno je da znaju da ne postoje nikakve tehničke inkopatibilnosti za njegovo korišćenje. Pristup aplikaciji je jednostavan, kroz browser, a Farseer je dostupan na Mainstream Cloud Marketplace-u, među odabranim biznis aplikacijama ”u oblaku”.

Odabirom aplikacije u cloudu, kompanije nemaju dodatne troškove održavanja – Farseer je SaaS model, što znači da kompanije koje ga implementiraju ne moraju da kupuju infrastrukturu i održavaju je, budući da se rešenje hostuje “u oblaku”. 

Implementacija softvera za finansijsko planiranje svodi  mnoge korake u ovom procesu na klik, i za sve koji se odluče za njega je značajan iskorak ka digitalizaciji poslovanja, neizbežnoj u današnjici koju prati ubrzan razvoj tehnologija. Uz efikasan softver na cloudu, finansijsko planiranje postaje brže i preciznije, štedeći i vreme i resurse neophodne za uspešno poslovanje.

Da li ste spremni da svoje finansijsko planiranje prebacite u cloud? Naši eksperti su tu da vam pomognu da transformišete ove procese uz podršku za izbor i implementaciju najboljeg rešenja.

Mainstream Marketplace koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više o kolačićima mozete pročitati na stranici Politika kolačića.