Zašto se opredeliti za Desktop as a Service?

Autor: Katarina Marinkovic, 28.02.2022

Kategorija: Rešenja

Pristupiti svom desktopu, poslovnim podacima i aplikacijama sa bilo kog mesta i bilo kog uređaja je sve rasprostranjenija potreba. Situacije poput pandemije Covid-19, koja je gotovo čitav biznis svet preselila iz kancelarija u kuće, najbolje svedoči o tome.

Međutim, ova privilegija modernog doba nije nikakav novitet; progresivne kompanije svih profila se već godinama opredeljuju za uslugu kao što je virtuelni desktop. U tom poduhvatu trude se da nađu što efikasnije, isplativije i kvalitetnije rešenje. Da ne zaboravimo jednostavnost. Zbog toga, virtuelna desktop infrastruktura (VDI) vremenom je evoluirala u još jednostavnije i praktičnije rešenje – DaaS (Desktop as a Service).

Šta se krije iza Desktop as a Service?

Desktop as a Service je virtuelizacija poslovnog računara koja jednu kompaniju oslobađa napornog i dugačkog ciklusa kupovine, konfigurisanja i održavanja istih. Drugim rečima, umesto ulaganja u infrastrukturu in-house, uz DaaS imate sve mogućnosti virtuelne kancelarije koja dolazi kao gotovo rešenje.

Po prirodi multi-tenant servis, DaaS je kombinacija servera, mreža i čuvanja podataka čije funkcionisanje je pouzdano i nesmetano. Za razliku od VDI-ja, Desktop as a Service je zasnovan na cloud computing tehnologiji, koja sa sobom nosi brojne dodatne organizacione i IT benefite.

Ako razmatrate DaaS – evo šta da očekujete

Zamislimo da neko od kolega iz firme zaboravi laptop na javnom mestu. Ukoliko imate DaaS, ova nezavidna situacija neće sa sobom nositi mnogo posledica, budući da su podaci – pa i čitav desktop – smešteni izvan vaše infrastrukture. DaaS infrastruktura garantuje veću bezbednost nego kompanijska, pa je pristup osetljivim podacima i ključnim aplikacijama u potpunosti zaštićen čak i u odsustvu fizičkog uređaja.

Ukoliko vam vrhunska sigurnost nije dovoljna, među brojnim razlozima da se opredelite za DaaS su i već pomenuti benefiti po organizaciju i vaš IT tim. Konkretno:

Mobilnost i agilnost koje se prilagođavaju vašim potrebama i okolnostima. Činjenica je da i vi i vaši korisnici možete pristupiti virtuelnom desktopu sa bilo kog uređaja koji je nakačen na internet, sa bilo koje tačke na svetu. Ovakve mogućnosti transformišu jednu kompaniju i njen način rada, a naročito onu čiji timovi su možda raštrkani na različitim lokacijama. Ono što je nama posebno važno je da ova izuzetna funkcionalnost nije kreirana na uštrb korisničkog iskustva, pa tako DaaS obezbeđuje konzistentnost u podršci i sigurnosti bez obzira na uređaj sa kog se pristupa.

Predvidljivi troškovi – Kao i svako cloud rešenje, i DaaS infrastruktura vam pruža mogućnost da plaćate samo onoliko koliko koristite, te da svoju upotrebu skalirate u oba pravca. Time ne samo da nema nepredviđenih troškova, već ste automatski obezbedili maksimalnu novčanu efikasnost biznisa.

Jednostavno korišćenje – Nema razlike u korišćenju ovog servisa u odnosu na logovanje na računar u kancelariji. Čim unesete svoje podatke, dobijate pristup svom poslovnom računaru sa neizmenjenim podešavanjima, poput lokacija dokumenata i foldera.

Jednostavno uspostavljanje – Za pokretanje DaaS servisa, uz Mainstream platformu biće vam potrebno od jednog sata do maksimum nekoliko dana.

Ako razmatrate DaaS – na šta da obratite pažnju?

Pročitajte ceo tekst na Mainstream blogu.

Mainstream Marketplace koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više o kolačićima mozete pročitati na stranici Politika kolačića.